Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın havayolu şirketleriyle yaptığı toplantı sonrası yayınladığı duyuruda, 1 Mart -30 Haziran 2020 arası churning cezasının uygulanmayacağını açıklaması, acentalar arasında yeni bir polemiğe neden oldu.
“Destek gibi sunulması gülünç…”
Eleştiren acentalar, ‘churning’in işini kötü yapan acentaları disipline etmek için konulmuş bir ceza olduğunu ve kriz ortamında destek gibi sunulmasının “gülünç” olduğunu ifade ediyor. Bakan Ersoy’un da bu konuda Uçak Bileti Satan Acentalar Derneği tarafından yanlış yönlendirildiğini iddia eden acentalar, sürecin doğru yönetilemediğini ve “tek atımlık barutun” boşa harcandığı yönünde eleştirilerde bulunuyor.
Churning”in işini düzgün yapan şirketlerin gündeminde dahi olmadığını savunan acentalar, bilet konusunda ihtisas bir STK’nın konuyu talep olarak Bakanlığa iletmiş olmasını hata olarak nitelendiriyor.
UBSAD üyesi acentalar ise aksi görüşte. Bakan Ersoy’a bilet acentalarının sorunlarıyla ilgili bir liste sunduklarını, bu talepler arasında olan “churning”in de IATA acentaları için önemli sorunlardan biri olduğunu söylüyorlar.
Selma Yılmaz: Küçümseyenleri ayıplıyorum…
Konunun küçümsenmesinden fevkalade rahatsızlık duyduklarını dile getiren UBSAD Genel Sekreteri Selma Yılmaz, “Tek tek bakıldığında küçük görünen bu rakamlar topladığında 2-3 bin TL'ye çıkıyor. 100 TL’nin bile önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bununla neden alay ediyorlar. Bu tür davranışları çok ayıplıyorum” diye konuştu.
Churning cezalarının geçmiş dönem satışlarından geldiğini, havayolu şirketlerinin bu tür borçları acentaların hesabına otomatik olarak yazdığını anlatan Selma Yılmaz, “Bu kararla, 15 TL bilet komisyon ücretinin alınamadığı bir dönemde havayollarının acentalara borç göndermesinin önü kesilmiş oldu. Bunun neresi komik?” diye sordu.
Churning nedir?
Türkçe anlamı çalkalamak olan churning, havacılık endüstrisinde acentalarının havayolu şirketinin rezervasyon için verdiği süreyi uzatabilmek için, oluşturduktan sonra iptal ettiği rezervasyonları tanımlamak için kullanılıyor. Havayolu şirketlerinin acentanın dörtten fazla yapmasını yasakladığı, yapılması halinde de ise her seferinde 10 Euro ceza kestiği işlem.