CHP’li Cavit Arı: İşletmelere gerek kapı için gerekse boya için yasal bir süre verilmeli!

CHP’li Cavit Arı: İşletmelere gerek kapı için gerekse boya için yasal bir süre verilmeli!
15 Mayıs 2025, 14:01
TBMM Genel Kurulu’nda turizm bölgelerinde faaliyet gösteren küçük otel ve pansiyonlar hakkında konuşan CHP’li Cavit Arı, “Otelci esnafımız, pansiyoncu esnafımız çıkmaz içerisinde. Gerek kapı için gerekse boya için yasal bir süre verilmeli” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Antalya ve Türkiye genelindeki turizm bölgelerinde faaliyet gösteren küçük otel ve pansiyonların karşı karşıya olduğu yangın yönetmeliği sorununa dikkat çekti.
Arı, Antalya’nın Kaleiçi bölgesindeki tarihi yapı niteliğindeki evlerin süreç içersinde otel, pansiyon olarak kullanıldığına dikkat çekerek, “Buralardaki taşınmazlar belki de yüz yıl, belki de yüz elli yıl gibi geçmişe dayalı Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş ve belki de çoğunluğu ahşap nitelikte taşınmazlar. Örneğin, Kültür ve Turizm Bakanının kendi bölgesi olan İbradı, Ormana, Akseki bölgesinde olan tarihî konaklarda olduğu gibi” dedi.

“İşletmeler kapanma riskiyle karşı karşıya”

İnsan hayatının önemini vurgulayan Arı, “Ancak turizm sezonun da geldiği bugünlerde ülkemizde şöyle bir sorun yaşanmakta: Örneğin, bu tarihî yapılarda, yapının belki de en önemli aksamları ahşap yapı ama şimdi, gelin görün ki bu otellerin yangın alarmı var, yangın tüpü var, yangın merdiveni var, her şeyi var ama sadece oda kapıları yangına duyarlı kapı değil diye veya da yangına duyarlı boyası yok diye şimdi, bu oteller kapanma riskiyle karşı karşıya kalmakta. Şimdi soruyorum size: Sadece oda kapısını yangına duyarlı hale getirseniz, çatısı ne olacak, diğer aksamları ne olacak? Her tarafı ahşap. Yani, bunun kapısını yangına duyarlı yapsanız diğer yerleri ne olacak? Şimdi, bu otellerin kapılarını duyarlı hale getirelim derken, o taşınmazlara Anıtlar Kurulu tarafından tescilli eserler, orada bir çivi dahi çakılması mümkün değil. Kapıyı değiştirebilmeniz mümkün değil çünkü Anıtlar Kurulu buna müsaade etmez” şeklinde konuştu.

“Tarihi değerlerimizi yok etmiş olacağız”

Otellerin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Antalya Milletvekili Arı, “Vatandaş orada sırf sezon süreci içerisinde mağdur olmayayım diye eğer kaçak yapmaya çalışırsa ne olacak? O tarihî eser yok edilecek, zarar görecek. Bütün tarihî değerlerimize bir anlamda zarar vermiş olacağız, o değerleri yok etmiş olacağız” dedi.
İşletme sahiplerine eksiklerini tamamlamaları için süre verilmesi gerektiğini ifade eden Arı, “Üstelik de kapıyı yapalım deseniz şu an kapı yok, boyayı yapalım deseniz boya yok. Böyle bir çıkmaz içerisinde otelci esnafımız, pansiyoncu esnafımız. O nedenle, bu aşamada bir süre verilmeli, kapatma işlemi yapılmamalı, gerek kapı için gerekse boya için yasal bir süre verilmeli, devlet olarak, bakanlık olarak süreler vermelisiniz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha