Cambaza bak...

M. Nezih Hacıalioğlu
M. Nezih HacıalioğluSAB Tour Genel Müdürü
17 Aralık 2017, 23:28

Türsab'ın Olağan Genel Kurulu'nun ertelenmesinin üzerinden 18 gün geçmesine ve mevcut yönetimin görev süresinin dolmuş olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı henüz müspet bir adım atmış değil...

Genel Kurulu dahi yapmaktan aciz ve Türsab’ın kasasını boşaltmış olan BU Yönetiminden, taraflı tarafsız tüm üyeler rahatsızlıklarını dile getirmeye başladı. Ayrıca yaklaşmakta olan uluslararası turizm fuarları ve turizm sezonu göz önüne alındığında Türsab’daki bu başıboşluğun ülkemiz ve sektörümüz için pek hayırlı olduğu söylenemez.

Bu arada hukuksuz ertelemenin sebepleri de yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Firuz Bağlıkaya ve Hasan Erdem’in oluşturduğu değişim hareketinin yarattığı sinerji ile Genel Kurula kayıt yaptıran delege sayısının beş binli rakamlara dayanması, BUnların seçimi kaybedeceklerine olan inancı güçlendirdi. Şöyle ki Genel Kurulun erteleme haberini tüm Türsab camiası utanç içerisinde izlerken BUnlar ise ertelemeyi bir zafer gibi sunup, haberini sosyal medyada sevinçle paylaştılar.

BUnlar tekrar aday olmayacaklarını 6. kez açıkladıkları için bu açıklamanın değersiz olduğu konusunda tüm turizm camiası hemfikir. Neler kurgulanıyor hep beraber tek tek inceleyelim.

Genel Kurulun erteleme kararı sonrası BUnlar zaman kazanabilmek ve muhalefeti bölmek adına eski taşeronlarından birisinden yardım istediler. BU seferki senaryo biraz farklıydı. BUnlar ya taşeron ile beraber ortak bir liste yapacaklar ya da taşerona ayrı bir liste yaptırıp delegelerin muhalefetin ayrıldığı algısını oluşturacaklardı. Yalnız göremedikleri bir husus var; taşeronun gücü ve ekibi kalmadı. Ayrıca 2015 yılında oynanan BU oyuna da kimse artık inanmıyor.

BUnlar zaman kazanmaya yönelik bu hamlelerinin işe yaramayacağını hesaplayarak ‘Kayyum’ hamlesini de ceplerine koydular. Kayyum’u direk kendileri isteyemezlerdi. Peki ne yaptılar?

Geçen hafta Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türsab ile ilgili meclise bir soru önergesi sundu. Budak’ın Türsab Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Çavuşoğlu ile ATSO’da (Antalya Ticaret Odası) beraber uzun yıllar yönetimde yer aldığını hatırlatmakta yarar var. Şöyle ki, ikilinin dostlukları çok eskilere dayanıyor. Sayın Budak, iyi niyetle vermiş olduğu bu soru önergesinde aslında farkına varmadan BUnların dümen suyuna iki şekilde su taşıyordu. Birincisi kayyumun önünü açmak. İkincisi ise hiçbir alakası olmamasına rağmen bu soru önergesinin muhalefet tarafından yaptırıldığı dedikodusunun mevcut yönetim tarafından yayılıp ‘Değişim Hareketi’ ile bakanlık arasında bir soğukluk yaratmak.

BU hamle de işe yaramadı.

Peki bu kadar ayak oyunun nedeni ne olabilir? Sadece koltuğu korumak için mi bunca ihtiras? İşin ekonomik yönü nedir? Senelerdir üyelerden gizlenen şirketlerde neler oluyor?

Türsab 22. Dönem Faaliyet Raporu’nda açıklanan bilançoya göre zor durumda. Kasa hesaplarında 9bin TL ve banka hesaplarında 12 bin TL olduğunu biliyoruz. Fakat bu hesapta büyük bir yanlışlık var.

1-Üyelerinin giriş aidatları ve yıllık aidatları nerede?

2-Her yıl yenilenen bandrol ve yeni Türsab Plaka gelirleri nerede?

3-Aşağıda detayları belirtilen iştirak şirketlerinin karları nerede?

4-Sadece müze ören yeri işletmesini yapan şirketin 6 yıllık cirosunun %11’i bakanlıktan hak ediş olarak alındı. %5 ise usulsüz bir şekilde acentalardan gasp edildi. 250 milyon TL de bakanlığa borç olduğu söyleniyor. 1 milyar TL’lık bilet satıldığı hesaplanıyor, dolayısıyla %16’sı hak ediş ve gasp olmak üzere borçla beraber 410 milyon TL’lık bir kayıp söz konusu? Bu paralar nerede?

5-Hac-umre acentalarına satılan hediyelik eşyaların paraları nerede?

6-Bank Asya ile ortak kurulan ve hain darbe girişiminden hemen önce satılan Turins Sigorta’nın satışından elde edilen para nerede?

7-Zorunlu seyahat sigortası ve hac umre sigorta bedelleri nerede?

8-Hac umre acentalarından hizmet bedeli adıyla tahsil edilen paralar nerede?

9-Suudi Arabistan’da verilen otobüs servis bedelleri nerede?

10-Başta Irak vizesi olmak üzere verilen vize hizmetlerinin gelirleri nerede? Acentalardan alınan vize teminatları nerede?

11-Bilançodaki alınan çekler hesabında 90 milyon TL göze çarpmaktadır. Kanuni hiçbir dayanağı olmayan ve birlik hesaplarında bulunmaması gereken bu çekler, hangi sebeple ve hangi kişi ya da kurumlardan alınmıştır?

Bu soruların cevabı, 21 Aralık 2017 tarihinde yapılacak olan TURSAV (Turizm ve Seyahat Acentaları Vakfı) Genel Kurulunda...

Nasıl mı?

Türsab’ın kasası, yani üyelerin paraları, Genel Kurulu erteleyen Yönetim Kurulu tarafından vakfa ve iştirak şirketlerine aktarılmak suretiyle boşaltıldı. TÜRSAB’ın olduğu söylenen bir şirket dışında tüm şirketler TURSAV’a ait. Ama tüm Türsab üyeleri TURSAV’a üye değil. Kafanız karıştı değil mi?

Bu nasıl olabilir diyorsunuz içinizden, tahmin edebiliyorum. Türsab’ın olduğu söylenen ama büyük çoğunluğu BUnlara yakın 50-60 acentanın üye yapıldığı TURSAV iştirakleri ve TÜRSAB’ın iştirakleri.

1-TURSER-TURSAV SERVİS ACENTELİĞİ LTD ŞTİ : (Sermaye : %99 TURSAV - %1 Tur-Pres Ltd Şti)

Yetkililer : Şükrü Elmas – Zeynep Babul

2-TUR-PRES TANITIM DESTEK ve ÜRÜNLERİ LTD ŞTİ : (Sermaye : %85 TURSAV - %15 Turser-Tursav Ltd Şti)

Yetkililer : Süleyman Esen – Mustafa Kutluoğlu

3-TÜRSAB FUARCILIK HİZMETLERİ TİC. AŞ (Sermaye : %90 Türsab Sey Ac Hiz Tic Ltd Şti - %5 Tur-Pres Ltd Şti - %5 Türsab Kültür Hiz Tic Ltd Şti)

Yetkililer : Burak Tonbul – Davut Günaydın

4-TÜRSAB KÜLTÜR HİZMETLERİ TİC LTD ŞTİ (Sermaye : %98 Türsab Sey Ac Hic Tic Ltd Şti - %2 TÜRSAB)

Yetkililer : Feyyaz Yalçın – Günnur Diker – Bülent Katkak

5-TÜRSAB SEYAHAT ACENTALARI HİZMETLERİ TİC LTD ŞTİ : (%99,9999 TÜRSAB - %0,0001 Sey Ac Meslek Eğitim Hiz AŞ)

Yetkililer : Feyyaz Yalçın – Günnur Diker - Rıza Tevfik Epikmen

6-SEYAHAT ACENTALARI MESLEK EĞİTİM HİZMETLERİ AŞ : (%64,9 Tur-Pres Ltd Şti - %25 Turser-Tursav Ltd Şti - %9 TURSAV - %1 TÜRSAB - %0,01 Türsab Sey Ac Hiz Tic Ltd Şti)

Yetkililer : Feyyaz Yalçın - Başaran Ulusoy

DİĞER İŞTİRAKLER :

a)UKTAŞ ULUSLARARASI KONGRE SARAYI TESİSLERİ İŞLETMECİLİĞİ TİCARET AŞ

b)KOMER TURİZM SEYAHAT İNŞAAT SANAYİ ve TİCARET AŞ

c)DENİZCİLER TURİZM ve DENİZCİLİK AŞ

Başta Turizm Bakanımız Sn. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş olmak üzere, Bakan Yardımcımız Sn. Hüseyin Yayman’a, Müsteşarımız Sn .Ömer Arısoy’a, Müsteşar Yardımcılarımız Sn. Ziya Taşkent’e, Sn. Mahmut Kocameşe’ye, Sn. Ruhi Özbilgiç’e ve Sn. Nihat Gül’e, Yatırım İşletmeler Genel Müdürümüz Sn. Kudret Arslan’a, Müdür Yardımcımız Sn. Cemil Turan’a ve Seyahat Acentaları Daire Başkanımız Sn. Duran Çona’ya; kamunun hakkını korumak ve Türsab’daki bu başıbozukluğu düzeltmek için büyük bir sorumluluk düşüyor. Siz değerli devlet büyüklerimize sesleniyoruz.

-20 yıllık yönetim anlayışı yukarda saymış olduğumuz konuların etkisiyle koltuğu korumak ve geçmişte yapmış oldukları hataların hesaplarının yeni gelecek olan yönetim tarafından sorulmasını engellemek adına aslı astarı olmayan sudan bahanelerle sizleri yanıltıyor.

- 45 yıldır hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleşen Genel Kurullarımız sözde kaos ortamı bahanesiyle ertelendi. Göreve talip olan bir grubun kaos yaratma gibi bir zaafa düşmeyeceği ortadayken bu kaosu yaratacak olanların aslında kaos olacak diyen kişiler olduğu aşikardır.

- Mevcut Yönetimin devletimiz üzerinde yaratmış olduğu borç yükü bizleri de rahatsız etmektedir. Kendi imkanlarımızla yukarıda izah etmeye çalıştığımız karmaşık ortaklık yapılarıyla şekillenmiş ,Türsab üyelerinden gizlenen şirket bilançoları göz önüne alındığında ve mevcut yönetim tarafından açıklanan Türsab bilançosuna göre Türsab’da para olmadığı ortadadır. Ortada olmayan bu paralar 21 Aralık 2017’de Genel Kurulu gerçekleştirilmesi planlanan TURSAV ve yönetimi mevcut yönetimin elinde olan iştirak şirketlerinde olduğu aşikardır.

- Son 20 yıldır sorgulanmayan ve bilançoya göre 50milyon TL’ye yaklaşan aidat borçları Türsab’ın avukatları yerine dışarıdan bir hukuk firmasına verilerek tahsil edilmeye çalışılıyor. Genel Kurul erteleme süreci sonrası başlayan bu icra takiplerinin de mevcut yönetimin yeni bir mali oyunu olduğu ortadadır.

- Mevcut Yönetim Kurulu seçimle göreve gelmiş kendilerine yakın olmayan Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlarını görevlerinden el çektirilmeye çalışmaktadır.Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu kararlar halen mevcut yönetim kurulunda bulunan Karar Defteri’ne geçmiş tarihli olarak alınmaktadır. Mevcut Yönetim Kurulu’nun elinden karar defterinin alınması elzem olmuştur.

- Değişim Hareketi; farklı kültürlerden gelen, farklı siyasi görüşlere sahip, farklı bölgelerde bulunan, farklı etnik kökenleri ve inanışları olan, farklı ekonomik ve eğitim düzeylerine sahip, farklı branşlarda seyahat acenteciliği mesleğini yürüten ancak ortak paydası ülkesi, sektörü, mesleği ve TÜRSAB olan seyahat acentesi mensuplarından oluşmaktadır.

- 45 yıllık köklü bir geleneğe sahip olan Türsab ihtilal ve kriz dönemleri dahil olmak üzere hiçbir zaman bu duruma gelmemişti. Bizler Türsab’daki mevcut yönetim anlayışının birliğimizi getirdiği bu noktadan rahatsızız. Ülkemizin dört bir yanına dağılmış ve ülkemizin cari açığını kapatmada büyük bir paya sahip olan Türsab üyelerinin haklı isteklerine cevapsız kalmayacağınıza inanıyoruz.

Bizler Türsab üyeleri olarak sizlere güveniyoruz.

Bu haftaki yazımı da 22 Kasım 2017’deki yazmış olduğum yazıdaki Ayet-i Kerime ile sonlandırmak istiyorum. Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Nisa Suresi’nin 58. ayetinde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir”

Haftaya görüşmek üzere…

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
CENGİZ ŞAHİN
13 Mart 2018, Salı 10:12
KOLTUK YAPIŞLI HERALDE OTURAN KALKMIYOR TURSAB BİTMİŞ DAHA NE YAPACAKLARDI SEÇİLSEYDİ BAŞARAN YETER ARTIK DEDİNİZ İYİ OLDU HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Zafer Cengiz
23 Aralık 2017, Cumartesi 12:27
Nezih Beyin "sabırla kaleme aldığı" TÜRSAB Tefrikalarının- Giderek BinBirGece Masallarına dönüştüğünün farkında mıyız? Yıllardır "bataklık haline dönüşmüş olan" Kurumsal sorunların didiklenmesi ve çözümlenerek "bataklığın kurutulması sürecinin" yıllarca süreceğini ARTIK idrak etmemiz gerek..! Fakat bunların #TürkTURİZMİ'ne direkt olarak olumsuz yansımalarını ve yarattığı ACI*Sonuçları NEDEN HİÇ GÖREMİYORUZ? Yıllardır Piyasayı UYARMAK ve UYANDIRMAK üzere servis edilen "makro turizm yorumlarımda" altını sürekli çizdiğim bu hususların HALA GÖRÜLEMEMESİ ve Mikro düzeydeki kurumsal sorunların ötesindeki MAKRO ULUSAL YARALARIN ÖNCELİKLE TEDAVİSİ ve #TurizmdeÇÖZÜM yönündeki Hayati İhtiyaçlara TEKRAR Dikkatleri çekiyorum..!! Önemle Bilgilerinize..
YÜKSEL TUĞAY
23 Aralık 2017, Cumartesi 11:11
Degerli kardeşim NEZİH bey agzına diline sağlık çok güzel döşemişsin tam kitabın ortasını konuşmuşsun selamlar
Nevzat altıner
18 Aralık 2017, Pazartesi 11:10
Elinize sağlık bir soygun ve hukuksuzluk ancak bu kadar izah edilebilir
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha