Bakan Ersoy konuşma yerine 2023 Strateji Planını yeniden sundu

Bakan Ersoy konuşma yerine 2023 Strateji Planını yeniden sundu
28 Kasım 2019, 11:07
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Antalya'daki 9. Uluslararası Resort Kongresi’nde konuşma yapmak yerine 2023 Strateji Planı’nın sunumunu yapmayı tercih etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy bu seneki kongrenin konseptinin “Geleceğin Turizmi; Turizmin Geleceği” olduğuna dikkat çekti. Ersoy, “Bu nedenle size konuşma değil. 2023 stratejik planını sunacağım” diyerek Bakanlığın hazırladığı 2023 turizm strateji planının sunumunu tekrarladı.

Devlet 5 koltuğa karşılık 25 milyon dolar katkı sağlıyor

Turizm Tanıtım Ajansı hakkında da bilgi veren Ersoy, İtalyanların bunu 100 yıl önce hayata geçirdiğini söyledi. Dünyanın önde gelen turizm ülkelerinin turizm ajansının uzun yıllar önce hayata geçirdiğini ifade eden Ersoy, 15 kişilik Ajans yönetiminin dağılımına da değindi: “Bunun özelliği yönetiminin sektörden seçilmiş olması. Devlet 5 koltuk alıyor ama 25 milyon dolar katkı sağlıyor. Koltuk başı 5 milyon dolar veriyoruz. Ajans bir kamu kuruluşu değil. Burada çalışan profesyoneller özel sektörden atanıyor. Eğer burada kamudan birinin görevlendirilmesi söz konusu olursa da kamudaki görevinden istifa etmesi gerekecek”

Birilerinin yönlendirdiği değil turistin istediği ürün olacağız

Turizmi 81 vilayete yayacaklarını söyleyen Ersoy, “Mardin’de bir sorun olunca Antalya’da turizm yapmanın imkanı yok. Bunu deneyimlerle gördük” dedi. Akdeniz ve Antalya da paket turla gelenlerin yüzde 85 oranlarında olduğunu belirten Ersoy münferit seyahat oranlarını artırılması gerektiğini söyledi. Bunun için de önce marka olunması gerektiğini ve ardından tarifeli seferlerin artırılması ve tanıtım yapılması gerektiğini belirtti. 'Birilerin yönlendirdiği değil, turistin istediği ürün olacağız' diyen Ersoy, " Turizm Tanıtım Ajansı bu yüzden hayatımıza girdi" dedi. Y ve Z kuşağının seyahat eğilimlerinin farklı olduğuna değinen Ersoy, " Yapılacak tanıtımlarla geleceğin turizmine yatırım yapmış olacaksınız" dedi.

Thomas Cook’un aslında İngiltere krizi olduğunu belirten Ersoy, " İngiltere pazarındaki sorunu çözdüğünüzde sorun çözülür" dedi. Pazarlara konulan koltukların doldurulamaması halinde başka ülkelere kaydırılabileceğini anlatan Ersoy, Turizm Ajansı’nın bu konuda devreye girip operatörlere tanıtım desteği vererek cesaretlendireceğini söyledi. Ersoy, Doğu’daki illerin tanıtımını 5’li paketler halinde yapacaklarını bu şekilde daha etkili çalışmanın yürütüleceğini düşündüklerini de ifade etti.

Marmara'da pist sorunu kalmadı, Antalya'da uçuş altyapı ihalelerine çıkılacak

İstanbul Havalimanı’nın hayata geçmesinin ardından Sabiha Gökçen’in yeni pistinin hayata geçmesiyle herhangi bir slot sıkıntısı kalmayacağını belirten Ersoy, bu sayede pazar çeşitliliği sağlanacağını söyledi. Ersoy, " Artık Marmara'da pist ve slot sorunu kalmadı." diye konuştu. Antalya’da ise pist ve slot sorunu olmadığını belirten Ersoy, servis altyapısı ve binalarda sorun olduğunu belirterek bunun yapılan ihalelerle 2020 yılında çözüleceğini söyledi.

Galataport gibisini görmedim

2020 yılının Nisan ayında kruvaziyer turizmi için çok önemli olan İstanbul Galataport projesinin devreye gireceğini ifade eden Ersoy “Ben dünyanın bir çok yerindeki limanları inceledim, Galataport gibisini görmedim. Bazı şirketler 'Sırf Galataport için bile gemiler size gelir' dediler" şeklinde konuştu. Galataport’un ardından Haziran 2020’de Yenikapı için ihaleye çıkılacağını hatırlatan Ersoy Yenikapı'nın devreye girmesiyle İstanbul’un kruvaziyer liman sorunu kalmayacağını söyledi. Kruvaziyer gemilerle gelen 4 milyon yolcu ve 2 milyon personelle ek 6 milyon turistin ülkeye geleceğini söyledi.

2020'de nitelikli turizm personeli ihraç edeceğiz

Gelişen turizmin önemli ihtiyaçlarından birinin de nitelikli turizm personeli olduğuna değinen Ersoy, turizm eğitimi konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2020 yılında Türkiye’nin nitelikli turizm personeli ihraç edeceğini ileri süren Ersoy, " Nitelikli turizm için nitelikli turizm personeline ihtiyaç var" dedi.

Gastronomi rotalarını artıracağız

Turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesinde gastronominin önemine değinen Ersoy, “ Ortalama konaklama gelirimiz 10 milyar dolar, gastronomi gelirimizin 5 milyar dolar olduğunu gördük. Bunun paralel olması gerekir. Buradaki eksiğimizi gördük ve çalışmalara başladık. Türkiye’nin gastronomi rotalarını artıracağız” dedi.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha