TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya turizm sektörünün gündemindeki konularla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'a değerlendirmelerde bulundu.
2022’ye 40 milyar dolar turizm geliri hedefiyle başlanıldığını ancak Rusya-Ukrayna savaşının başlaması büyük talihsizlik olduğunu belirten Bağlıkaya,.Rus turiste bağımlı olan bölgelerin bu yıl çok sıkıntı yaşayacağını söyledi. Bağlıkaya, " Bazı otellerin kapalı kalabileceğini vurgulayarak “Bu yıl kayıp bir yıl olarak nefes alalım diyebilir, ‘yeter ki batmayalım’, kafasında da geçirebilir. Bilemiyoruz gerçekten” dedi.
Yurtdışında rakiplerimize yapıldığı gibi destekler olursa, ufak tefek dokunuşlarla hem iç turizmin canlanabileceğini hem de zor günlerde sektörü ayakta tutacağını belirten Bağlıkaya " Rakiplerimizin birçoğunda sıkıntı yok. Biz savaştan dolayı bir sürü sıkıntı yaşayacağız. İç turizmi ayakta tutmak gerekiyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kesinlikle iç turizmi destekleyici faaliyetler, reklamlar yapması gerekiyor." diye konuştu.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'yla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bağlıkaya şöyle konuştu: " Tüm turizmcilerden para toplayıp sadece yurtdışında reklam yapmak doğru bir iş değil. 12-14 bin civarı acente var bunların yarısı iç turizmle uğraşıyor, iç turistten başka kimseye hizmet vermeyen otelciden de para alıyorsunuz. Ama onun parasıyla gidip Almanya’da reklam yapıyorsunuz. Sektörün TGA ile ilgili sıkıntısı var."
Ölçüsüzce para toplanıyor piyasadan, nereye harcandığıyla ilgili hesap bile verilmiyor
'TGA payı için boş beyanname veriyorsunuz ona da para ödüyorsunuz.' diyen Bağlıkaya, " Kırşehir’deki otelden tutun Yozgat’taki hamama kadar herkes para veriyor. Side’deki bir üyemiz 2021’de 140 bin Avro vergi verdim, diyor. Ciroya oranla veriliyor bu vergi. Ölçüsüzce para toplanıyor piyasadan, nereye harcandığı ile ilgili hesap bile verilmiyor. TGA’da seyahat acentaları bir kişiyle temsil ediliyor. Geriye kalanların hepsi otelci ve kendi oteli dışında hiçbir yeri pazarlamaz. Çok sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz ve bunların büyük kısmı Turizm Bakanı’nın tavrından kaynaklanıyor, bir türlü sektörle kucaklaşamadı." diye konuştu.
Şu anda yurtdışında yapılacak reklamın bize hiçbir faydası yok, iç turizmi destekleyin
Şu anda yurtdışında yapılacak reklamın tanıtımın turizmciye hiçbir faydası olmadığını belirten Bağlıkaya, " İç turizmi desteklemek gerekiyor. KKTC’nin parlatılması lazım. Şu anda yapılacak şey sistemi ayakta tutmak." diye konuştu.
Kapanan da iflas eden de olur, tur operatörleri için adil bir kredilendirme yapılmalı
Sektörün her zaman nakit girdiye ihtiyacı olduğunu belirten Bağlıkaya şöyle konuştu: " Kullandırılan kredilerin kesinlikle ötelenmesi lazım ve yeni birtakım maddi destekler gerekiyor. Özellikle yatırımcı tarafında çok ciddi sıkıntılar olabilir, tur operatörleri için de adil bir kredilendirme yapılması çok önemli. En büyüklere destek vermek yanlış bir strateji. Geçen yıllarda KGF destekleri pazarın en büyük iki üç tanesine verildi. Halbuki Türkiye’ye gelen 35-40 milyon turistin anca 10 milyonunu bu birkaç büyük getiriyordur. Bundan sonra adil davranmaları gerekiyor. Büyüklerden kapanan olmaz çünkü onlara destek veriyorlar. Ama küçük ve orta boy operatörlerin durumu gerçekten zor. Kapanan da olur, iflas eden de olur satılan da olur ki satılanlar var.
Oteller fiyat düşürebilir
Geçen yıl kasım ayında erken rezervasyon kampanyasından faydalanıp tatil satan alanların yazın çok uygun tatil yapacağını belirten Bağlıkaya " Sadece Rusya'ya çalışan otel zincirleri tüm otellerini bu yıl açamayabilir. Üç oteli varsa belki birini açar. İç turizmde fiyatlar bu yıl bu seviyede durmaz. Arz talep dengesine göre boş kalırsa oteller belki fiyat düşürürler. Rus turiste bağımlı olan Kemer bölgesi çok sıkıntı yaşayacak." diye konuştu.