Uluslararası Final Üniversitesi ve Anatolia Turizm Akademisi işbirliğinde gerçekleştirilen 12. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı Girne’de, Acapulco Otel’de başladı. İki gün sürecek çalıştayın birinci gönünde konuşan KKTC Turizm ve Çevre Bakan Fikri Ataoğlu, Türkiye’den Kıbrıs’a direkt uçuşların artırılması gerektiğini vurguladıktan sonra “Özellikle Konya ve Ordu havalimanlarından doğrudan uçuşlar artırılmalı” dedi.
Çalıştayın ülkesinde gerçekleştirmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Ataoğlu, geçmişte sadece deniz, kum ve güneşiyle pazarlanan KKTC turizminin çeşitlendirilerek yeni pazarlar yaratılması yönünde çalışmaları bulunduğunu anlattı. Türkiye dışında, Almanya Azerbaycan, İran, Rusya ve İngiltere gibi beş ülkede tanıtım operasyonları düzenleyeceklerini kaydeden Ataoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan 10 ilde tanıtım yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl Diyarbakır ve Ordu’dan KKTC’ye uçuşlar başladı. THY ile işbirliği içinde bu destinasyonları arttırmak için çalışıyoruz. Bu aralar Konya’ya yönelik destinasyon planımız var. Ülkede sağlık turizmi konusundaki yatırımlar her geçen gün artıyor. Sağlık turizminin ülkede tam olarak yerleşmesiyle ekonomiye önemli katkı sağlanacak.”
Uluslararası Final Üniversitesi ve Anatolia Turizm Akademisi işbirliğinde gerçekleştirilen 12. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı “KKTC Turizminin Geçmişi, Mevcut Durumu ve Gelecekle İlgili Vizyonunun Belirlenmesi” ana başlığıyla gerçekleştiriliyor. İki günlük çalıştaya Türkiye’den ve KKTC’nden akademisyen, sivil toplum örgütü, ilgili kurum ve kuruluşlar katılıyor. Çalıştayın sonuç raporunun KKTC turizminin planlanmasında yol gösterici olması hedefleniyor.
Ada ülkesinin avantajları
12. Akademik Turizm Eğitimi Arama Çalıştayı’nın açılışında konuşan Anatolia Turizm Akademisi Koordinatörü Prof. Dr. Metin Kozak, çalıştayın geçmişinin 2009 yılına dayandığını belirterek, akademik çerçevede başladıkları çalışmanın bugün sektörün lojistik desteğini de alarak daha da geliştiğini kaydetti. Kozak, amaçlarının Türkiye’de uluslararası standartlarda daha iyi bir turizm eğitiminin nasıl verileceğinin ortak akılla bulunmasına hizmet etmek olduğunu ifade ederek, sonraki yıllarda sektörden gelen talepler neticesinde etkinliğin sektörel konularda yapılan bir çalıştaya dönüştürüldüğünü anlattı.
Çalıştayın bu yıl KKTC’de gerçekleştirilmesinin nedenlerine de değinen Kozak, KKTC’nin bir ada ülkesi olarak turizm konusunda avantajları bulunmasının öncelikli sebep olduğunu vurguladı.