Astinus Tech Insider | Teknoloji Trendleri

İris Gizem Yücel-Yılmaz
İris Gizem Yücel-YılmazArcadias Tech Yönetici Ortak
04 Mart 2020, 22:06

Selamlar,

Köşeyi düşündüğümden çok kişinin okuduğunu fark ediyorum. Teveccühünüz için teşekkür ederim.

“Turizm teknolojileri, smart tourism hakkında da bilgi paylaşın” diyenler var. Burada amacımız teknolojik yenilikleri takip etmek. Turizm teknolojilerine girince reklama başlamış oluyorum. Tam olarak akıllı turizm ile ilgileniyorum çünkü.

Ama arada bahsedeceğim, mesaj alındı. :)

Fotoğrafları Anonimleştiren Yazılım Geliştirildi

Facebook’a yüklediğiniz fotoğrafı etiketlemeye karar verdiğinizde, “Bu adamı gözüm bir yerden ısırıyor. Galiba en yakın arkadaşlarından Elif,” diyor. Zaten sizi kesin tanıyor ve siz doğal olarak bundan rahatsız oluyorsunuz. (Olmayıp, seviniyor da olabilirsiniz tabii. Hayat.)

İşte bu derdi sonlandırmak ve anonimleşmek için bir parça da olsa başarıya ulaşan bir algoritma tasarlanmış. Chicago Üniversitesi’nde geliştirildi, adı: Fawkes.

Google, TikTok’a Rakip Oluyor

Tam olarak kimin kullandığı ülkemizde belirsiz olan TikTok, Instagram’ı da geçerek; insanlığı, medeniyet yolunda bir adım daha öteye taşıyalı biraz zaman oldu.

Google da sağ olsun, bu vizyona kendini katarak TikTok’u takip etmeye karar vermiş. 60 saniyelik, çıtır çerez yaratıcılık amacıyla yola çıkan Tangi; Facebook’u devirmek isteyen Google+ gibi sonuçlanır diye düşünüyorum.

Eski çalıştığım şirkete saygısızlık etmemek için, bu bahsi kapatıyorum.

Hidrojen: Geleceğin Yakıtı

Yarı şaka yarı gerçek yorumum: Petrol için birbirini kırandan geçiren insanlık, suyun azaldığını görünce yakıt olarak suya göz koydu.

Gerçekten olan biten: Havayı, suyu kirleten, toprağı zehirleyen yakıtlardan arınarak hidrojen tüketimli bir dünyaya geçebiliriz. Isı, yakıt, enerji olarak kullanılabilecek hidrojen için yaşanacak dönüşüme henüz zaman var gibi görünüyor.

Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook gibi Şirketlerin Çalışanları Protestoda

Dünyayı birbirine bağlamak, daha iyi bir insanlık yaratmak gibi iddialı sözlerle veri madenciliği de yaptığını artık herkesin kabul ettiği büyük teknoloji şirketlerinin çalışanları bu durumdan rahatsız. Silikon Vadisi’nde insanlığın mahremiyetine dair protestolar yapılıyor. İnternet’te de birçok paylaşım yaparak, duyarlılık sağlamaya çalışan ve bu çarklara hizmet ettiğini düşünerek rahatsız olan teknoloji çalışanları bakalım bir şeyleri değiştirebilecek mi.

Bu aralar ne okudum, ne izledim?

Arcadias’ın yeni projelerle uğraştığı bu günlerde pek bir şey okuyamadığımı itiraf etmeliyim.

Yaklaşık 15 gün sonra görüşmek üzere, hoşçakalın.

Twitter @igyucel

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha