Bu kapsamlı finansman paketi, Akbank, Garanti BBVA, Vakıfbank, Ziraat Bankası, QNB, TEB, Alpha Bank, Bank of China, Deutsche Bank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), German Investment Corporation (DEG), National Bank of Greece ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) gibi yerli ve uluslararası bankalardan oluşan bir konsorsiyum tarafından sağlandı.
TAV Havalimanları Finans Başkan Yardımcısı (CFO) Burcu Geriş, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Antalya Havalimanı projesinin ilk etabını tamamlarken uzun dönemli finansman anlaşmasını da kapatmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Antalya, Akdeniz’in en büyük turizm merkezi ve Türkiye’nin dış hat trafiği açısından ikinci büyük havalimanı konumunda. Bu stratejik yatırım, bölgenin kalkınması ve uzun vadeli gelişimi açısından büyük öneme sahip. Türkiye’den ve uluslararası finans kuruluşları ve bankaların katıldığı bu anlaşma projeye, Türkiye turizm endüstrisine ve geçmişten bugüne gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalara duyulan güvenin göstergesidir.”
80 milyon yolcu kapasitesine doğru
Antalya Havalimanı’nın genişletilmesi çalışmalarının ilk fazı, TAV ve Fraport’un ortak girişimiyle üç yıldan kısa bir sürede tamamlandı. Genişleme sayesinde, havalimanının yolcu kapasitesinin 80 milyonun üzerine çıkarılması planlanıyor.
İç hatlar terminalinin büyüklüğü 75 bin metrekareye ulaşırken, dış hatlar terminali T2’nin alanı 225 bin metrekareye çıkarıldı. T2 terminalindeki lounge, yiyecek-içecek ve duty-free alanları baştan aşağı yeniden tasarlanarak toplam ticari alanlar yaklaşık üç kat artırıldı. Ayrıca 1,4 milyon metrekarelik yeni apron alanı sayesinde uçak park kapasitesi artırıldı ve 202 uçağa kadar hizmet verilebilir hale getirildi. Yapılan yatırımlar arasında çok katlı otopark, uçak bakım hangarları, genel havacılık terminali, yeni taksi yolları ve bağlantı yolları da yer aldı.
2024’te rekor yolcu sayısı
2024 yılı itibarıyla Antalya Havalimanı, 52 farklı ülkede 229 noktaya uçuş düzenleyen toplam 105 havayoluna ev sahipliği yaptı. Bu yılın sonunda, 31,7 milyon dış hat ve 6,6 milyon iç hat yolcusu olmak üzere toplam 38,3 milyon yolcuya hizmet sunarak tarihindeki en yüksek yolcu trafiğine ulaştı.
TAV ve Fraport, havalimanının işletmesini 2018’den bu yana ortaklaşa yürütüyor. Aralık 2021’de düzenlenen ihaleyle işletme süresi 2051 sonuna kadar uzatıldı. Yeni dönem Aralık 2026’da başlayacak ve 25 yıl boyunca geçerli olacak. Bu dönem için toplam 7,25 milyar Euro + KDV tutarında kira ödemesi yapılacak. Bu tutarın dörtte biri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) peşin olarak verildi.