Almanya, Covid-19 salgınına karşı aldığı önlemleri kademeli olarak yumuşatmaya başlarken, gözler hükümetin yurt dışına seyahat uyarısını kaldırıp kaldırmayacağına çevrildi.
Fiebig: Türk hükümetiyle de görüşüyoruz
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, turizmin canlandırılması için hem Alman hem de Türk hükümetiyle görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.
"Her ne istikamette olursa olsun, sınırların açılması yönünde yapılan tüm değerlendirmelerin amacı sonuçta tatil için güvenli seyahat imkanlarının sağlanması olmalı" diyen Fiebig, turizmin yeniden canlandırılması için etkili hijyen ve sosyal mesafe kurallarının geliştirilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Bu yaz tatil yapılmasına imkan sağlayabilecek kuralları içeren bir önlemler kataloğu hazırladıklarını, bunu Alman hükümetine sunduklarını söyleyen Fiebig, Türkiye gibi turizm ülkelerinde de turistlerin sağlığını güvenceye alacak koşulların temin edilmesi için farklı konseptler üzerinde çalışıldığını hatırlattı. Fiebig, "Bu çalışmalar hakkında Türkiye ile görüşüyoruz" dedi.
"Dünya geneli için seyahat uyarısı kaldırılmalı"
DRV Başkanı, uluslararası turizmin yeniden başlaması için Almanya ile turizm ülkeleri arasında yoğun bir işbirliğinin şart olduğunu vurgularken, Alman hükümetinin ülke ayrımı gözetmeden tüm dünya geneli için seyahat uyarısı yapmak yerine, her ülkenin durumunu ayrı ayrı değerlendirmesini önerdi.
Fiebig, "Bir sonraki adımda Alman Dışişleri Bakanlığı'nın dünya geneli için yaptığı seyahat uyarısını kaldırması, ülkelere göre değişen seyahat tavsiyesi uygulamasına geri dönülmesi gerekiyor. Her ülke için ayrı ayrı, ilgili ülkedeki koşullar göz önünde bulunduran değerlendirmeler zemininde bu seyahat tavsiyeleri oluşturmalı. Bu yolla hem seyahat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere, hem turizm ülkelerine hem de seyahat etmek isteyenlere bir perspektif sağlanabilir" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı: Belirsizlik sürüyor
Turizmden de sorumlu olan Alman Federal Ekonomi Bakanlığı, "Bu yaz Türkiye'de tatil yapmak mümkün olacak mı?" sorusunu yanıtlarken, halen belirsizliklerin sürdüğüne işaret etti.
Bakanlık sözcüsü, "Bu yıl kimin, hangi ülkelerde yaz tatili yapabileceği konusunda belirsizlik sürüyor. Federal Hükümetin Turizmden Sorumlu Özel Temsilcisi Thomas Bareiss'in de açıklamalarında dile getirdiği gibi bu sorunun yanıtı salgının seyrine bağlı. Bu nedenle şu aşamada nihai bir açıklama yapmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği'nde ortak pozisyon arayışı
Merkel hükümeti, seyahat uyarılarının kaldırılması ya da hafifletilmesi konusunda nihai bir karar almak için henüz erken olduğu görüşünde. Hükümet kaynakları, salgınla mücadele tedbirlerinin ülke içinde ihtiyatlı ve kademeli olarak gevşetilmeye başlandığına işaret ederken, en az 15 Haziran'a kadar hem Almanya'da hem de Türkiye gibi gözde turizm ülkelerinde salgın konusunda gelişmelerin dikkatlice izleneceğini ve ilgili ülke hükümetleri ile yakın istişarelerin süreceğini dile getiriyorlar.
Alman hükümeti, turizmin canlandırılması konusunda öncelikli olarak AB'de ortak kriterlere dayanacak bir pozisyon belirlenmesini, seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesi konusundaki adımların da eşgüdümlü atılmasını istiyor. AB'deki görüşmelerin odağında salgına karşı hijyen ve koruma önlemleri konusunda ortak standartlar belirlenmesi ve buna uyum sağlayanlara "Avrupa Turizm Sertifikası" verilmesi yer alıyor.
Hükümetin temkinli hareket etmesinin gerisinde, yaz aylarında ikinci bir salgın dalgası yaşanması durumunda, yüz binlerce Alman turisti ülkeye geri getirmenin çok zor olacak olması yatıyor.
Mart ayında, dünyanın farklı ülkelerinde mahsur kalan 240 bin Almanı ülkeye geri getirebilmek için yoğun çaba gösteren hükümet, bu faaliyetler için ilk aşamada yaklaşık 50 milyon euroluk kaynak ayırmak zorunda kalmıştı.
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, önceki hafta yaptığı açıklamada, "Bunu yaz aylarında bir kez daha yapamayız" diyerek, seyahat uyarısının yumuşatılması konusunda temkinli ifadeler kullanmıştı.