Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, koronavirüsün dünya ve ülke turizminde adeta 1. Dünya Savaşı etkisi yarattığını söyledi. Turizmde birçok kriz yaşandığını ancak böylesine hiç tanık olmadıklarını belirten Aksu, belirsizliklerin ve öngörülemez olanların çok olduğu bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. TUROYD Başkanı Aksu şunları dile getirdi:
“Geçmişten bugüne bakıldığında aslında ülkemizin turizm gelirleri görece de olsa düzenli bir artış trendi yakalamıştı. Ancak şimdi hayatta kalma mücadelesi veren bir sektör konumuna geldik. Teoriyi değil her gün anlık değişen gündeme göre pozisyon almaya çalışan bir sektörüz. Global pazarda rekabet gücümüzün düştüğünü, destinasyon sırlamasında geri kaldığımızı görüyoruz. Evet, turizmde hafıza boşaldı, yeni senaryolara, şimdi yeni şeyler söylemeye ihtiyaç var. Pandemi dönemi bize şapkamızı masaya koyup daha rasyonel planlama yapma, ortak akla güvenme ve birlikte mücadele etme gücünün önemini gösterdi.”
“BOL KEPÇE LOKANTASI BİZİ İFLASA SÜRÜKLEDİ”
Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların sadece bugünün sorunu olmadığını, 1994 yılından beri sürdürülen yanlış politikalar, arz talep denge bozukluğu ve doğadan uzaklaşmanın etkili olduğuna dikkat çeken Ali Can Aksu, “Bol kepçe lokantası olarak tanımladığım her şey dahil sistemi ile dünya turizminde rekabet edeceğimizi varsaydığımız talihsiz ve bilinçsiz anlayış Türk turizm sektörünü intihara doğru sürüklemiştir. Bu anlamda, dünyaya meydan okuyabilecek bir coğrafya ve destinasyonlara sahip iken yapılan yanlış hamle ve politikalar ile turizmde; kalite, sürdürülebilirlik, istikrar, sağlam ekonomi algısı ortadan kalkmıştır. Kalitenin bittiği yerde sektöre inanan personel ve çalışanların da artık ümitlerinin bittiğini görebiliyoruz” diye konuştu.
Koronavirüsle birlikte bazı hamleler yapılsa da bu hamlelerin sadece günü kurtarabileceğini hatta kurtaramadığının görüldüğünü dile getiren Aksu, “Kısacası ve açıkçası Türk turizmi Kovid-19 ile aslında tepeden aşağı çakılmadı. Zaten yıllardır sektör 3 ileri 2 geri bir büyüme anlayışı ile gidiyordu. Yıllardır tüm krizlerden en fazla darbe alan sektör halindeydi” dedi.
PEKİ SENARYO NASIL YAZILMALI?
Çözüm önerilerini de ortaya koyan Ali Can Aksu, “En hızlı aksiyon almamız gereken nokta, arz talep dengesinin bozulması ile Türk turizminde 85 milyar USD otel yatırımlarının sistemsel olarak yeniden dizayn edilip dünya ile rekabet edebilecek ürün çeşitliliğini artıracak güce ulaştırmasıdır. Bununla birlikte fiziki yapılarına göre bazı tesislere ihtiya. Olduğu görülüyor. Rehabilitasyon merkezleri, sağlık otelleri, ileri yaş turizm merkezleri, spor turizmi, gastronomik atölyeler, eğitim kurumları, bağımlılıkla mücadele merkezleri, obezite ve fiziki detoks merkezleri, v.b ile hem sektör hem turizm ekonomimiz kazançlı ve istikrara kavuşacaktır” şeklinde konuştu.
Öte yandan turizm sektörünün aslında tarihi bir fırsat ile karşı karşıya olduğunu belirten TUROYD Başkanı Aksu, turizmde geleceği kurtarmak için önlemleri şöyle sıraladı:
1-Nitelikli turizm olgusunu yeniden oluşturmak
2-Turizmde yeni destinasyonlar oluşturmak
3-Ekolojik turizm olgusu
4-Turizmin yeniden çeşitlendirilmesi
5-Turizm yatırımlarında arz talep dengesinin yeniden oluşturulması
6-Her şey dahil sistemden kademeli çıkarak tesislere yeniden gastronomi algısı yaratma
7-Özellikle Anadolu turizm destinasyonuna ciddi ehemmiyet göstererek kalkındırma
8-Dünya ile rekabet edebilecek güzümüz ile M.İ.C.E sektörünü hareketlendirmek
Yorumlar
MUSTAFA ŞENTÜRK
13 Ağustos 2020, Perşembe 12:00
+ Yorum Yaz