Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde yapılacak kongrenin teması SPOR TURİZMİ. Uygulayıcıların, akademisyenlerin aydınlattığı yolda ilerlemesi umudu ile Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Murat Yeşiltaş'ın şahsında değerli bilim insanları ve tüm katılımcılara saygılar sunarım.
Fiziksel etkinlik nedir ? Spor ve egzersiz farkı - fiziksel etkinliğin sağlığa etkisi - sporun özellikle takım oyunlarının ekip çalışmasına katkısı, aidiyet kazandırması, moral motivasyona olumlu etkisi veya sporun süper egoya olumsuz etkisi - tesis çeşitleri ve sayısı herbiri birer inceleme konusu..
Atamın; ''Sağlam kafa sağlam vücutta olur'' sözüne ve gençliğe armağan edilmiş SPOR bayramına rağmen, günümüzde inşaatı devam edenlerle birlikte yaklaşık 5 bin tesis varken Fransa'da bu sayı 311 bine ulaşmıştır.
Biz konuya engelliler açısından bakmaya çalışacağız. Günlük 60 dakikalık fiziksel etkinliğin erken ölümleri %29 ila %41 azaltmasının yanında sosyo-psikolojik olumlu etkilerini vurgulayan uzmanlar ,fiziksel engelliler gibi psikolojik engellilerin spor etkinliklerine katılabileceğini kabul ederek , aralarında ayrım yapmadıklarını, patolojik özelliklerin değil pedagajik - psikolojik özelliklere göre spor önerdiklerini belirtmektedir. Bu tür spor etkinliklerine uyarlanmış spor denmektedir.
Sağlık için bu kadar önemli olan spor, aynı zamanda turizme çok ciddi katkıda bulunmaktadır.
Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizde uygulanmayan Tekerlekli Sandalye futbolunu * icat eden Fransa milli takımı ile iletişime geçtim. Tarih 2014. 28 ülkede lig ve dünya şampiyonası yapılan , olimpiyat disiplini olması için çalışılan bu oyun için açık-kapalı basket sahaları kullanılması, alt yapı için bir maliyet gerektirmemektedir. Cinsiyet ve yaş gurubu ayrımı olmaması katılımın çok daha yoğun olmasını sağlamaktadır. Fransa ve aynı zamanda uluslararası federasyon başkanı; Fransa Milli Takımının gösteri maçı ile oyunu tanıtabileceklerini , sonrasında da antrenör ve hakem semineri vermek üzere kendi olanakları ile Türkiye'ye gelebileceklerini ifade etmişti. Bizden beklentileri, kaldıkları süre boyunca kendilerini ağırlamamız ile sınırlı idi. Bir tek yabancı sporcuya milyonlarca avro veren kulüpler veya yerel yönetimler başvurularıma yanıt bile vermediler.
Fransızların hediye ettikleri, oyun için gerekli top-kale ve bariyerleri bir süre evimde sakladım ve daha sonra bir yerel yönetim, biz bu oyunu uygularız diye malzemeleri istedi. Fransa'nın onayı ile gönderdim. Sanırım orada ya çürümüş ya da kaybolmuştur..
Engelli vatandaşlarımız bu kez patolojik nedenlerden değil sorumlular! tarafından engellenmiş, lig-avrupa-dünya şampiyonaları vasıtası ile spor turizmine yapılacak katkı göz ardı edilmiştir. UNESCO' nun, sürdürülebilirliğin kültür sorunu olduğu görüşü bence konumuz için de geçerlidir.
Son söz:
Herkes için Sporun yaygınlaşması SPOR TURİZMİ'nin önündeki engelleri kaldıracaktır.
* https://www.youtube.com/watch?v=Z7wyzcK4mr8
https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/erkin_usman/2014/08/23/engellilere-futbol-takimi-mujdesi
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
Faik Bayramoğlu
06 Ekim 2022, Perşembe 12:31
+ Yorum Yaz