2022'de hedefler tuttu mu?... Ece Tonbul Turizm Ajansı'na değerlendirdi

2022'de hedefler tuttu mu?... Ece Tonbul Turizm Ajansı'na değerlendirdi
20 Kasım 2022, 23:45
Akdeniz ve Ege'de 9 otele sahip Paloma Hotels'in Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul 2022 sezonunu ve 2023 beklentilerini Turizm Ajansı'na anlattı.

Hareketli geçen 2022 sezonunun sonuna gelinirken Turizm Ajansı turizmcilerin nabzını tutmaya devam ediyor. Türkiye'nin en eski otel gruplarından Antalya, İzmir ve Aydın'da 9 otele sahip Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul 2022 sezonunu ve 2023 beklentilerini Turizm Ajansı'yla paylaştı.

Kasım sonuna kadar doluluklar yüksek, kış rezervasyonları yavaş!

Pandemiyle geçen zorlu 2 senenin ardından sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doluluklar açısından başarılı geçen bir sezonun geride bırakıldığını belirten Tonbul " İngiltere bu sene oldukça erken satışlara başlarken, orta ve batı Avrupa mayıs sonuna doğru hareketlenmeye başladı. Özellikle bu pazarlarda Kasım sonuna kadar bölge olarak oldukça yüksek doluluklara ulaştığımızı düşünüyorum. Kış ise konuşulanın ve beklentinin tam tersi oldukça yavaş geçiyor. Avrupa’da artan enerji maliyetlerinin etkisi daha bölgeye yansımadı. Son dakika satışların çok daha yoğun olacağı bir kış bizi bekliyor." diye konuştu.

2022'yle ilgili öngörülerimiz doğru çıktı, hedeflerimizi yakaladık

2022'yle 2019 kıyaslaması yapmasını istediğimiz Tonbul şu ifadeleri kullandı: " 2019 Türkiye Turizmi açısından oldukça başarılı bir yıl olmuştu Keza bizim grubumuz için de durum farklı değildi. 2019 yılında biz Paloma Perissia’yı renove ettik, Paloma Orenda’yı baştan yarattık ve Paloma Hotels’in üst segmenti olan Paloma Finesse ürünümüzü hayata geçirdik. İnşaatlar nedeniyle bu 3 tesisin ikisi haziran ayında hizmete açıldı. O nedenle 2022 ile kıyaslandığında tam elma elma kıyaslaması olamaz. Ancak 2022 yılında öngörülerimizin doğru çıktığını gördük. 2 sene evde kalan misafirlerimizin tatile hasretini gidereceklerini biliyorduk. Nitekim hedeflerimizi yakaladığımız bir sene oldu."

Müşterilerimizin yüzde 75-80'i Avrupalı, yüzde 20-25'ini iç pazar, BDT ve Balkanlar paylaşıyor

Tonbul, Paloma Otellerinin bu yıl en çok hangi pazardan misafir ağırladığıyla ilgili soruyu da şöyle cevaplandırdı: " Grup olarak gerek Paloma Hotel’lerinde gerekse Club Marvy’de bizim Avrupalı Pazar payımız %75-%80 arası değişmektedir. Burada en yüksek pay Almanya’da olmakla birlikte Belçika ve Lüksemburg’da da oldukça kuvvetli bir pazar payımız var ve İngiltere’de de aranan bir ürünüz. Geriye kalan %20-25’lik payı ise İç Pazar, BDT ülkeleri, Balkanlar ve online kanallar oluşturuyor. 2022 yılındaki satış profilimize baktığımızda bu oranın çok fazla değişmediğini görüyoruz. Sadece savaş nedeniyle Ukraynalı misafirlerimizi herkes gibi kaybettik."

Rusya hepimizi şaşırttı, sayı olarak azalsa da beklentimizin çok üzerinde performans gerçekleşti

Tonbul, bu yıl en çok hangi pazardan akışın otelcileri memnun ettiğine yönelik soruyu da şöyle yanıtladı: " İngiltere özellikle pandemi sürecini birçok Avrupa pazarına nazaran çok iyi yönetti. Pandemi sürecindeki birçok rezervasyonunu 2022 sezonuna aktarabildi ve sezon boyunca hızını kaybetmedi. Hatta Antalya gelen İngiliz misafir sayısında bir rekora ulaşıldı. İlk defa Antalya Dalaman bölgesi ile yarışır hale geldi. Almanya sezona geç girdi ancak Kasım sonuna kadar iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Rusya ise hepimizi şaşırttı. Savaş kaynakları uzun süreli bir duraklamaya sebep oldu ve Rus misafirlerimizin hareket alanın kısıtlanmasının etkilerini gördük. Sayı olarak bir önceki yılların altında kalsa da mevcut şartlara göre beklentilerimizin çok üzerinde bir performans gerçekleşti."

İç pazarda düşüş var

2022 sezonu başlarken ekonomik koşullardan dolayı iç turizmde gerileme olabileceğine yönelik yorumlar yapılmıştı. Ece Tonbul bu sezon ağırladıkları yerli turist sayısını 2019’a göre kıyaslamasını istediğimiz Ece Tonbul şu yorumda bulundu: "Mevcut şartlar herkesi etkiledi. Üst segment otellerimizde daha az olmakla beraber genel iç pazar payımızda belli bir düşüşümüz var."

Kışa yönelik uzun süreli konaklama paketlerimizi sunduk, kış satışlarında ciddi hareketlilik yok

Bu yıl Avrupa’da yaşanabilecek doğalgaz krizinden dolayı kış döneminde Antalya otellerine Avrupalı turistlerin yoğun ilgi gösterebileceğine yönelik değerlendirmeler yapılmıştı. Ece Tonbul konuyla ilgili görüşleri şöyle anlattı: " Az önceki sorunuzda da iletmiş olduğum gibi daha bölge olarak uzun süreli konaklama ya da kış satışlarında yüksek pax sayıları gibi bir gelişme şu an mevcut değil. Havaların soğuması ile birlikte kısa süreli gelen rezervasyonlar olabilir. Biz bu konu ile ilgili hazırlıklarımız çok önceden yaptık. Eylül ayı itibariyle tüm pazarlarda uzun süreli konaklama paketlerimizi duyurduk ve gelmeyi tercih edecek misafirlerimiz için de kendilerini evlerinde hissedecekleri hizmet çeşitliliğimiz ile hazırız."

Bu yıl 3-4 tesisimizin sezon kapanışını uzattık, Club Marvy'i bile 9 Kasım'da kapattık

Bu yıl yüksek talepten dolayı turizm sezonunun Kasım sonuna hatta Aralığa uzayacağına yönelik değerlendirmeler yayınlanmıştı. Ece Tonbul sezonun uzama süresinin beklentilerini aştığını bu gelişmenin otelcileri memnun ettiğini aktardı. Sezonun Kasım ortasına kadar uzadığını belirten Tonbul, Biz de 3- 4 tesisimizin sezon kapanışını uzattık. Hatta İzmir Özdere'deki Club Marvy bile 09.11.’da kapandı. Havaların iyi gitmesi ve talebin yüksek olması kasım sezonunu birçok tesiste uzattı. Kışın için Paloma Perissia, Paloma Oceana ve Paloma Foresta ile hizmet veriyoruz. Bu üç tesisimizin kasım dolulukları oldukça iyi." diye konuştu.

2023, 2022'den daha iyi bir yıl olabilir

Tonbul 2023 için rezervasyonlar nasıl gittiğine yönelik soruyu ise şöyle cevaplandırdı: Paloma Hotels olarak en büyük gücümüz iş ortaklarımızla sadık ve sağlam iş birlikleri kurmaktır. Bu nedenle 2023 yılında da az önce paylaştığım pazarların aynı oranlarda grubumuzda devam etmesi yönünde planlamamızı yaptık. 2023 sezonu ülkemizde olağan üstü olayların yaşanmaması halinde 2022 yılından daha iyi bir yıl olma potansiyelini gösteriyor."

Maliyetlerdeki artış karşısında fiyat artışları yeterli değil!

Tonbul otel oda fiyatlarındaki değişimle ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: " Şimdiye kadar hep yüksek ve başarılı doluluklardan bahsettik ancak enflasyon ve artan maliyet yükü Türkiye’de alışılan kaliteli hizmeti sunabilmek için yatırımcıyı oldukça zorlar hale geldi. Son 3 yılda yatırımcının oldukça dirençli bir şekilde yönetmeye çalıştığı oldukça zor bir dönemden sonra, yapılan fiyat artışlarının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Zira rakip ülkelere baktığımızda özellikle Yunanistan’daki fiyat artışları oldukça yüksek. Biz kendi bünyemizde ayakları yere basan artışlar yaptığımız düşüncesindeyiz."

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha