İngiltere’de hazırlanan Family Holiday Report 2026, Avrupa’daki aile tatili tercihlerinde dikkat çeken değişimi ortaya koydu.
Geçtiğimiz yıl listenin zirvesinde yer alan Marmaris, sterlin bazında artan fiyatlar nedeniyle bu yıl 7. sıraya geriledi. Zirvenin yeni sahibi ise Portekiz’in Algarve bölgesi oldu. Post Office Travel Money ve TUI iş birliğiyle hazırlanan araştırmada, Avrupa’daki 22 farklı destinasyon ailelerin tatil harcamaları açısından karşılaştırıldı. Rapora göre Algarve, ortalama 139,65 sterlinlik harcama ile İngiliz aileler için Avrupa’nın en uygun fiyatlı tatil noktası olarak ilk sıraya yerleşti.
Marmaris liderliği fiyat artışına bıraktı
Geçen yıl Avrupa’nın en ekonomik aile tatili destinasyonu olan Marmaris, 2026 araştırmasında 158,33 sterlinlik ortalama harcama ile 7. sırada yer aldı. Raporda Marmaris’in sıralamadaki gerilemesinde en önemli etken olarak son bir yılda yaşanan yüzde 22,7’lik fiyat artışı gösterildi. Sterlin bazında artan maliyetler, Türkiye’nin fiyat avantajını azaltırken Marmaris’in geçen yılki lider konumunu kaybetmesine neden oldu.
Buna rağmen Türkiye, Avrupa’nın en uygun fiyatlı ilk 10 aile tatili destinasyonu arasında kalmayı başardı. Araştırma, Marmaris’in özellikle çocuklu aileler açısından hâlâ güçlü bir fiyat avantajına sahip olduğunu ortaya koydu.
Çocuklu ailelerde Marmaris yine güçlü kaldı
Marmaris, yalnızca genel tatil harcamalarında değil, çocuklu ailelerin ek harcamalarında da dikkat çekici bir sonuç aldı. Plaj ve eğlence harcamalarının dahil edildiği endekste Marmaris, 22 destinasyon arasında Avrupa’nın en uygun üçüncü noktası oldu. Çocuklu ailelerin yaptığı toplam ek harcama 200,27 sterlin olarak hesaplandı.
Bu kategoride Marmaris’in gerisinde kalan destinasyonlar arasında sadece İtalya’nın Puglia bölgesi (181,72 sterlin) ve Madeira’nın Funchal bölgesi (199,32 sterlin) yer aldı.
Zirve Portekiz’e geçti
Avrupa’nın uygun fiyatlı aile tatili sıralamasında bu yıl ilk sıraya Portekiz’in Algarve bölgesi çıktı. Algarve’yi 142,16 sterlinle Bulgaristan’ın Sunny Beach bölgesi, 147,42 sterlinle İspanya’nın Lanzarote destinasyonu takip etti. İspanya ise listeye birden fazla destinasyonla damga vurdu. Menorca 151,28 sterlin, Costa Brava 155,02 sterlin ve Tenerife 158,31 sterlin ile ilk sıralarda yer aldı.
Marmaris’in ardından İspanya’nın Costa del Sol bölgesi 163,17 sterlin, Costa Blanca bölgesi 173,41 sterlin, Kıbrıs’ın Paphos bölgesi ise 177,18 sterlin ile ilk 10’da kendine yer buldu.
Türkiye avantajını tamamen kaybetmedi
Araştırma sonuçları, Türkiye’nin aile tatilindeki rekabet gücünün tamamen ortadan kalkmadığını gösterdi. Ancak sterlin bazındaki fiyat artışlarının, özellikle İngiliz turistler açısından Türkiye’nin önceki yıllardaki fiyat avantajını zayıflattığı değerlendirildi. Raporda Türkiye ile Güney Kıbrıs’ın son dönemde yüzde 22,7 ile en yüksek fiyat artışı yaşayan destinasyonlar arasında bulunduğu belirtildi. Buna karşılık Portekiz, İspanya ve Malta gibi bazı destinasyonlarda fiyat değişimleri daha sınırlı kaldı.
Yunanistan’ın Kos bölgesinde fiyatlar yüzde 6,4, Bulgaristan’da yüzde 9,3, İtalya’da ise yüzde 8,8 arttı. Portekiz Algarve’de ise fiyatlar yüzde 2,7 geriledi.
Marmaris’te tatil sepeti 158 sterlin oldu
Araştırmada Marmaris için hazırlanan aile tatili sepetinde günlük harcamalar da hesaplandı. Buna göre bir kahvenin fiyatı 3,41 sterlin, bira 3,32 sterlin, kola 2,51 sterlin, 1,5 litre su ise 0,29 sterlin olarak belirlendi. İki çocuk için pizza veya makarna harcaması 10,24 sterlin, iki yetişkin öğle yemeği 35,92 sterlin, dört kişilik akşam yemeği ise 83,17 sterlin olarak hesaplandı. Tüm bu kalemlerin toplamında Marmaris’in aile tatili harcaması 158,33 sterline ulaştı.
İngiliz aileler yurt dışı tatilinden vazgeçmiyor
Family Holiday Report 2026 verileri, İngiliz ailelerin yurt dışı tatiline ilgisinin devam ettiğini de gösterdi. Araştırmaya göre önümüzdeki 12 ay içinde yurt dışına çıkmayı planlayan ailelerin oranı yüzde 65 olurken, yaz tatilinde çocuklarıyla yurt dışına gitmeyi düşünenlerin oranı yüzde 59 olarak açıklandı. Ailelerin yüzde 46’sı tatil bütçesini artıracağını belirtirken, yüzde 43’ü geçen yılki bütçesini koruyacağını, yüzde 11’i ise bütçesini azaltacağını ifade etti.
Marmaris’in zirveden gerilemesine rağmen Avrupa’nın uygun fiyatlı aile tatili destinasyonları arasında yer almaya devam etmesi, Türkiye’nin özellikle aile turizmindeki güçlü konumunu koruduğunu gösteriyor.