Tatil maliyetlerindeki artış, vatandaşların yaz planlarını yeniden gözden geçirmesine neden oluyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özlem Karaer, yükselen otel fiyatları ve düşen alım gücünün sektöre etkisini değerlendirdi.
Ailelerin tatil bütçesi yükseldi
Ekonomik koşulların turizm tercihlerini doğrudan etkilediğini belirten Özlem Karaer, özellikle ailelerin tatil planı yaparken maliyet hesabına daha fazla dikkat ettiğini söyledi. Dört kişilik bir ailenin tatil maliyetinin 70-80 bin lira seviyelerine ulaşabildiğini ifade eden Karaer, mevcut gelir düzeyi karşısında bu rakamların birçok aile için zorlayıcı hale geldiğini dile getirdi.
Özlem Karaer, "Ekonomik sıkıntılar sektörü doğrudan etkiliyor. İnsanların alım gücü giderek düşerken otel fiyatları ise yükseliyor. Vatandaşlara fiyat-performans açısından en uygun otelleri sunmaya çalışıyoruz. Ancak bugün bir ailenin tatil maliyeti 70-80 bin lirayı buluyor. Asgari ücretin 28 bin lira olduğu düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir maliyet" dedi.
Tatil kararları değişiyor
Turizm sektörünün son yıllarda ekonomik gelişmelerden etkilendiğini vurgulayan Karaer, işletmeler ve seyahat acentelerinin vatandaşlara daha uygun seçenekler sunmaya çalıştığını ancak genel ekonomik şartların sektörde baskı oluşturduğunu belirtti.
Eskişehir’den tatil için yola çıkan vatandaşların ağırlıklı olarak Side ve Antalya bölgelerini tercih ettiğini aktaran Karaer, bu tercihte fiyat ve hizmet dengesinin önemli rol oynadığını söyledi.
“Her yıl biraz daha zorlaşıyor”
Tatil maliyetlerinin her yıl arttığını ifade eden Karaer, turizm sektöründe hem vatandaşın hem de işletmelerin zorlandığı bir dönem yaşandığını kaydetti.
Karaer, "Sektör temsilcileri olarak çözüm üretmeye çalışıyoruz ancak ekonomik koşulları değiştirme imkanımız bulunmuyor. Her yıl biraz daha zor bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.
Erken rezervasyonda yanlış algıya dikkat
Özlem Karaer’in üzerinde durduğu konulardan biri de erken rezervasyon oldu. Vatandaşlar arasında "Sezonda daha uygun fiyat bulunabilir" düşüncesinin yaygınlaştığını belirten Karaer, bunun çoğu zaman doğru olmadığını söyledi. Özellikle yılın ilk aylarında tatil planlarının ertelenmesinin ilerleyen dönemde daha yüksek fiyatlarla karşılaşılmasına neden olabildiğini ifade eden Karaer, erken hareket etmenin avantaj sağladığını vurguladı.
Karaer, "Ocak ve şubat aylarında vatandaşların yakıt, eğitim ve diğer zorunlu harcamaları bulunuyor. Bu nedenle tatil planları ertelenebiliyor. Ancak erken rezervasyon yapılmadığında otel fiyatlarında 15-20 bin liraya varan artışlar görülebiliyor. Dönemsel kampanyalar yapılsa da bu indirimler çoğu zaman erken rezervasyon fiyatlarının altına inmiyor" ifadelerini kullandı.
Turizmde beklenti ekonomik iyileşmeye bağlı
Sektördeki hareketliliğin ekonomik şartların iyileşmesiyle artmasını beklediklerini belirten Karaer, ulaşılabilir tatil seçeneklerinin hem vatandaş hem de turizm sektörü açısından önem taşıdığını söyledi. Karaer, "Vatandaşların tatil yapabilmesi, sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli. Ekonomik koşulların iyileşmesiyle birlikte turizmde yeniden daha güçlü bir hareketlilik yaşanmasını umut ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.