Kocaeli’nin Kandıra ilçesi, üç gün sürecek Kocaeli Turizm ve Bisiklet Festivali kapsamında farklı ülkelerden gelen bisikletçileri ağırlıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından altıncı kez düzenlenen organizasyon, Kerpe Ömerağzı Koyu’nda başladı. Türkiye’nin 23 şehrinden gelen bisikletçilerin yanı sıra İngiltere, Fransa, Bulgaristan, İran ve Arnavutluk’tan katılımcılar da festivalde yer aldı. Toplam 324 bisikletçi, Kandıra’nın sahil ve orman yollarındaki rotaları keşfetmek için pedal çevirmeye başladı.
Kandıra’nın sahilleri bisikletçilerle hareketlendi
11-13 Eylül 2026 tarihleri arasında düzenlenen festival, Kocaeli Valiliği, Kandıra Belediyesi ve Kocaeli Bisiklet Platformunun paydaşlığıyla gerçekleştiriliyor. Ücretsiz olarak düzenlenen etkinlik, bisiklet tutkunlarını Kandıra’nın doğal güzellikleriyle buluşturuyor.
Festival rotalarında Kerpe, Kefken, Kumcağız, Cebeci ve Babalı sahilleri yer alıyor. Katılımcılar ayrıca Kerpe Kartal Kayalıkları ve Pembe Kayalar gibi turistik noktaları görme fırsatı buluyor. Organizasyon, Kocaeli’nin yalnızca sanayi kimliğiyle değil, doğa sporları ve alternatif turizm imkanlarıyla da öne çıkmasına katkı sağlıyor.
İlk günün rotası Kartal Kayalıkları oldu
Festivalin ilk gününde bisikletçiler Kerpe’den hareket ederek Kartal Kayalıkları’na pedal çevirdi. Karadeniz manzarası eşliğinde ilerleyen rota, gün batımının kızıllığıyla farklı bir atmosfere dönüştü. Kartal Kayalıkları’nda verilen molada trio müzik dinletisi gerçekleştirildi. Bisikletçiler, manzara ve müzik eşliğinde ilk günün sürüşünü tamamladı.
Her yaştan bisikletçi katıldı
Festival, farklı yaş gruplarından katılımcıları da aynı organizasyonda bir araya getirdi. Etkinlikte 51 aile ve 34 çocuk yer aldı.En küçük katılımcı 2 yaşında, en büyük katılımcı ise 81 yaşında. Katılımcılar, Kandıra’nın sahil ve orman yollarında bisiklet sürmenin yanı sıra Karadeniz’in koylarında denize girme ve bölgenin yöresel lezzetlerini tatma fırsatı buluyor.
Berna Abiş Kocaeli’nin turizm yüzüne vurgu yaptı
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş, festival kapsamında yaptığı konuşmada kentin turizm potansiyeline dikkat çekti. Abiş, Kocaeli’nin sanayi kimliğinin yanında doğal güzellikleriyle de öne çıktığını belirterek, “Kocaeli aslında ciddi manada doğal güzellikleri olan, mavisiyle, yeşiliyle, iki denizi olan, coğrafyası ile birlikte hem Marmara'da hem Karadeniz'e olan sınırı ile birlikte turizmin ve sporun çok ciddi manada gerçekleştirildiği özel alanlardan biri” dedi.
Sahil rotasında uzun bir keşif yapılacak
Festivalin ikinci gününde bisikletçiler Kerpe’den başlayarak Babalı, Cebeci ve Pembe Kayalar üzerinden yeniden Kerpe’ye ulaşacak.
Katılımcılar, Karadeniz kıyısındaki plajları, koyları ve kaya oluşumlarını yakından görecek. Gün boyunca sürecek sürüşün ardından akşam programı gerçekleştirilecek. Festival, 13 Eylül Pazar günü (bugün) Kerpe-Akçakoca Anıtı-Kerpe rotasıyla sona erecek. Final sürüşünde bisikletçiler Kandıra’nın kıyı güzellikleri ve tarihî değerleri arasında pedal çevirecek.
Kocaeli Turizm ve Bisiklet Festivali, Kandıra’nın turizm değerlerini geniş kitlelere tanıtıyor. Festival, bölgenin doğa sporları potansiyelini de öne çıkarıyor.