Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 288 eser ilk kez sergilenecek

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, yenilenen teşhir düzeniyle 288 eseri ilk kez ziyaretçilerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yürütülen yenileme çalışmalarını yerinde inceledi.

Çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda hazırlanan yeni teşhir düzenlemeleriyle müzenin ziyaretçi deneyiminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Binlerce yıllık Anadolu mirasının daha güçlü bir anlatımla ziyaretçilere sunulacağı yeni düzenlemeler kapsamında, kronolojik sergi kurgusu, Göbeklitepe canlandırması, yenilenen Kibele Heykeli sunumu ve yeniden tasarlanan müze bahçesi öne çıkıyor.

Anadolu mirası yeni anlatımla sunulacak

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirilen çalışmalarla eserlerin yalnızca sergilendiği değil, ziyaretçilerin tarihsel süreci daha iyi deneyimleyebileceği bir müze anlayışı oluşturulması amaçlanıyor. Yeni teşhir düzeninde eserler, kronolojik bir kurgu içerisinde ele alınarak Anadolu’nun farklı dönemlerine ait kültürel mirasın daha anlaşılır şekilde aktarılması hedefleniyor.

288 eser ilk kez ziyaretçiyle buluşacak

Yenileme çalışmaları kapsamında müze koleksiyonunda yer alan 288 eser ilk kez sergilenecek.Bunun yanı sıra kaçakçılıkla mücadele çalışmaları sonucunda Türkiye’ye yeniden kazandırılan kültür varlıkları da yeni teşhir düzeni içerisinde ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Göbeklitepe ve Kibele sunumu yenileniyor

Yeni müzecilik anlayışının önemli parçalarından biri de deneyim odaklı düzenlemeler olacak. Bu kapsamda Göbeklitepe’ye yönelik hazırlanan canlandırma alanı, ziyaretçilere tarih öncesi döneme ilişkin daha kapsamlı bir deneyim sunacak.

Müzenin önemli eserlerinden Kibele Heykeli’nin sunumu da yenilenerek daha etkili bir anlatımla ziyaretçilerle buluşturulacak.

Müze bahçesi de yeniden tasarlandı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki çalışmalar yalnızca sergi alanlarıyla sınırlı kalmadı. Yeniden tasarlanan müze bahçesiyle birlikte ziyaretçilerin müze deneyiminin farklı alanlarda güçlendirilmesi amaçlandı.

Müzeler yaşayan kültür merkezlerine dönüşüyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müzelerin yalnızca eserlerin sergilendiği alanlar olmadığını, aynı zamanda eğitim, araştırma, kültürel diplomasi ve dijital teknolojilerin buluştuğu yaşayan kültür merkezleri olarak geleceğe hazırlanması gerektiğini belirtti.

Ersoy, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının da bu anlayış doğrultusunda yürütüldüğünü ifade etti. Yeni teşhir düzenlemeleriyle birlikte müze, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihini daha güçlü bir anlatımla ziyaretçilere aktarmayı hedefliyor.